Hívjon minket (Hé 9-17, Ke 8-16, Sze 10-18, Csüt-Pé 7-15)

A megfelelő elektromos kutyanyakörv kiválasztása és használata

Különböző elképzelések és mítoszok keringenek arról, hogy mi is valójában az elektromos kutyanyakörv. Miről is van szó?

A vásárlókat és érdeklődőket már maga az eszköz fogalma is félre vezetheti. A készülék helyes megnevezése "elektronikus nyakörv", azonban gyakran használjuk az "elektromos nyakörv" kifejezést is. Egy modern kiképzőeszközről van szó, mely teljes mértékben biztonságos és rendeletszerű használat mellett nem árt a kutyának. Az elektromos kutyanyakörvek megkönnyítik a kutya képzését, ezért a szakemberek és professzionális kinológusok már világszerte használják. Kulcsfontosságú szerepet játszik a megfelelő készülék kiválasztása és annak helyes használata.

 

 

Az elektromos nyakörvek helyes használatához ismernünk kell a működésüket. Milyen elven működnek a készülékek?

A kiképző nyakörvek elektrosztatikus kisüléseket használnak, melyek kellemetlenek a kutyának, azonban nem veszélyeztetik egészségüket. Minden kutyatulajdonos tudja, hogy szóbeli figyelmeztetés vagy fizikai büntetés nélkül szinte lehetetlen a kutyát megfelelően képezni. Elektromos kiképző nyakörv használatával teljes mértékben elhagyható a fizikai büntetés. Felbecsülhetetlen segédeszköz például olyan helyzetekben, ha a kutya valamilyen okból kifolyólag elszaladna, valamint nem reagálna a szóbeli figyelmeztetésre és visszahívásra - az elektromos nyakörvek ugyanis távolról is vezérelhetők. Rendelkezünk hasonló tapasztalatokkal, hogy segítettek a kutya gazdájának megállítani és visszahívni a kutyát, mikor eszeveszetten szaladt az úttest felé, a száguldó járművek közé. Más szóval mondván, elektromos kutyanyakörvet a felelősebb kutyatulajdonosok szerzik be leginkább, akik tisztában vannak azzal, hogy az engedetlen kutya veszélyeztetheti önmagát és környezetét is.

 

Miben nyújt még segítséget az elektromos nyakörv a képzés során?

Számos esetben gondot okoz a gazdinak például, betanítani a kutyát, hogy mellette haladjon, póráz nélkül. Elektromos nyakörv használatával mindez könnyedén megtanítható a kutyusnak. Tökéletesen reagálnak az egyes utasításokra, mint például "állj", "maradj", "lábhoz", stb. Elektromos kutyanyakörvet használó kutyatulajdonosok állításai szerint, sikerült leszoktatni a kutyát a póráz rángatásáról, más kutya vagy vadállat utáni elrohanásról, stb. Ezenkívül az elektromos kutyakiképző nyakörvek lehetővé teszik leszoktatni kedvencünket a nem kívánt viselkedésről, mint például az ugrálásról vagy ételmaradék felfalásáról (pl. az asztalról, szemetesből,...). Nem utolsó sorban professzionális kinológusok egyik kedvenc segédeszköze a kutyák neveléséhez és egyes gyakorlatok betanításához.

 

Veszélyesek az elektromos nyakörvek? Ártanak a kutyának?

Ahogyan már említettem, minden dolog képes ártani és fájdalmat okozni, ha nem a megfelelő kezekbe kerül. Amennyiben az elektromos nyakörveket rendeletszerűen használják, nem árt, nem okoz fájdalmat és nem tesz kárt a kutyában. Szeretném kiemelni, hogy az elektromos kutyanyakörveket a Központi állatvédelmi bizottság vizsgálta és többek között megbizonyosodtak arról, hogy az elmúlt évtizedben jelentős műszaki fejlesztésen estek át, teljes mértékben eltérnek elődjeiktől, melyek jóval erősebb elektrosztatikus impulzusokat használtak korrekcióként, szabályozási elemek nélkül. Szeretném még azt is hozzátenni, hogy elektromos kiképző nyakörvet gyártó cégek köreiben Nemzetközi Szövetséget hoztak létre (ECMA), mely alaposan foglalkozik a témakörrel. Elektromos kutyanyakörvek használata, a kutyára nézve, számos esetben sokkal finomabb és enyhébb, mint a hagyományos kiképző módszerek.

 

 

Mikor célszerű használni a nyakörvet?

Elektromos nyakörvek használata a kutya 6 hónapos korától ajánlott. Fontos, hogy használat előtt a kutyatulajdonos alaposan áttanulmányozza a használati útmutatót. Szükség esetén szakemberrel konzultálja a nyakörv használatát. Nagyon fontos a megfelelő impulzusszint kiválasztása.

 

Hogyan ismerem fel a megfelelő impulzusszintet?

A kutyának reagálnia kell az impulzusra, azonban nem szabad, hogy fájdalmat okozzon neki - pl. nyüszítés, stb. Az elektromos nyakörvek általában egyszerre több korrekció lehetőségét kínálják (hangjelzés, rezgés, elektrosztatikus impulzus). A kutya rövid időn belül kitapasztalja, milyen sorrendben érkezik korrekció és elegendő lesz hangjelzés, esetlegesen rezgés korrekció használata.

 

Minden a gyakorlatról szól. Egyszerű a nyakörvek használata?

A nyakörvek vezérlési szintje természetesen különbözik egymástól és mindezt fontos figyelembe venni már a termék kiválasztásánál. Minél egyszerűbb kezelést kínál az elektromos nyakörv, annál kényelmesebb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a készülék használata. A legkényelmesebb, ha minden funkciónak külön nyomógombja van az adókészüléken, így nem kell folyamatosan átkapcsolni az egyes funkciók között. A külön nyomógombbal ellátott készülékek megfelelnek szinte az összes tevékenységhez. Különösképp, ha a kutya elrohan a vadállat után, mikor nagyon fontos a gyors reakció és vissza kell hívni a kutyát, mielőtt átlépi a nyakörv hatótávolságát. 

 

 

Mi a helyzet a nyakörvek tápegységével?

A megfelelő elektromos kiképző nyakörv választásakor nem szabad alábecsülni a készülék tápegységét sem. Az olcsóbb modellek hagyományos 3V, 6V vagy 9V elemre működnek. Az elemek ára 600 és 1800 Ft,- között mozog ezért figyelembe kell venni az üzemeltetés költségeit is, a több éves használat mellett. Az egyes kiképző nyakörveket a gyártás során olyan típusú elemmel látták el, melyek kizárólag a gyártótól vagy forgalmazótól szerezhetők be (az ilyen tápegységek beszerzése számos esetben szinte lehetetlen). Ezért javasoljuk olyan elektromos kiképző nyakörvek megvásárlását, melyek újratölthető akkumulátorral lettek ellátva. USB kábelen keresztül vagy hálózati töltő segítségével, bármikor újratölthetők.

 

A nyakörv kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a kutya fajtáját és méretét?

Hatékony nyakörv kiválasztásának nagyon fontos tényezője a kutya mérete és fajtája. Az 5 kg és 50 kg közötti kutyák számára megfelel szinte az összes típusú elektromos nyakörv és elegendő lesz. Leggyakrabban akkor lép fel a probléma, ha házi kedvencünk a legkisebb vagy a legnagyobb testű kutyafajták közé tartozik. Lényegében arról van szó, hogy egyes nyakörvek esetében, a kistestű kutyáknál az impulzusok erősen és fájdalmasan hathatnak vagy a vevőkészülék méretei jelenthetnek problémát. Nagyobb kutyafajták esetében, ellenkezőleg, az impulzusok ereje nem lesz elég hatékony. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk a kutya méreteit, fajtáját, temperamentumát és ennek megfelelően választani nyakörvet.

 

 

Gyakran találkozok azzal, hogy a vásárlók tanácstalanok a megfelelő hatótávolság kiválasztásában.

Ez azonban nagyon fontos tulajdonság, melyet figyelembe kell venni a termék kiválasztásának pillanatában. A nyakörvek hatótávolsága általában 200 és 4000 méter között mozog. A nyakörv kiválasztásakor az alábbi tényezőket kell figyelembe venni: helyszín és terep. Amennyiben egyenlőtlen terepen (erdős, hegyes terület) képezzük a kutyát, célszerű nagyobb hatótávolsággal rendelkező készülék választása. Nagyobb hatótávolságra pl. vadászoknak lesz szüksége. A legtöbb felhasználó számára azonban elegendő lesz kisebb hatótávolság (a kutya visszahívására, figyelmeztetésére, stb.). Ilyen esetekben elegendő lesz akár 350 méteres hatótávolság is.

 

Mi van akkor, ha a kiképzés a vízben történik?

A legtöbb elektromos nyakörv vevőkészüléke ellenáll az esőnek és a hónak, de víz alá nem meríthetők. Az egyes készüléke azonban teljes mértékben vízállóak. Ügyfeleinknek általában olyan esetekben ajánljuk, ha házi kedvencük szeret a tóba és a patakba ugrálni vagy a kutya kiképzése a vízben zajlik.

 

Az elektromos nyakörvek kulcsfontosságú funkcióinak összefoglalása?

Ki kell emelnünk, hogy minél több praktikus funkcióval rendelkezik a készülék, annál jobb. Az elektromos nyakörvek legfontosabb funkciója közé tartozik a hangjelzés és elektrosztatikus impulzus korrekció. A piacon kapható elektromos kutyanyakörvek többsége rezgés funkcióval lett kiegészítve. Az egyes készülékek gyakran további funkciókkal rendelkeznek, mint például spray korrekció (a nyakörv sprayt permetez a kutya orra alá), booster (készenléti nyomógomb, mely azonnali, magasabb intenzitású impulzus adagolására képes), stb.

 

 

A piacon nem csak kiképző nyakörvek kaphatók.

A piacon elektromos nyakörvek széles választéka található. Többek között, például a GPS nyakörvek, mely a kutya vagy macska helymeghatározására szolgál, vagy az ugatásgátló nyakörvek, mellyel megakadályozható a kutya nem kívánt ugatása. Beszerezhetők ugatásgátló egységek is, melyek elhelyezhetők például a kertben is. Nagyra becsülik a kutyatulajdonosok, akik szomszédja folyamatosan panaszkodik a kutya túlzott ugatására. Végül, de nem utolsó sorban megemlítjük az elektronikus kerítést, más néven láthatatlan kerítés, mely megakadályozza a kutya megszökését.

 

 

Az üzletben nem csak különböző típusú, de számos márkájú nyakörvek is kaphatók.

A legkedveltebb kiképző nyakörvek közé tartozik az Aetertek márka, mely a legkiválóbb, ami a teljesítmény és ár arányát illeti. Az Aetertek márkájú nyakörvek minősége kiváló és fejlett funkciókkal rendelkezik. Az Easypet nyakörvek vezérlése nagyon egyszerű és hatótávolságuk nagy. További márkák közül ajánljuk a Petrainer, SportDog, PetSafe, Dogtra, Pet at School, Eyenimal vagy a Num Axes cégtől a Canicom készülékeket.