Hívjon minket (Hé 9-17, Ke 8-16, Sze 10-18, Csüt-Pé 7-15)

Hogyan akadályozzuk meg, hogy a kutya a lakásba vizeljen.

Ideális esetben biztosítjuk a kutyának a szabad kijárást a kertbe, hogy bármikor, szabadon elvégezhesse szükségleteit. A gyakorlatban azonban sokszor ez nem így történik és a kutya nem tud szabadon kijárni, továbbá távollétünkben is bezárva tartjuk a kutyát - vagy azért, mert nem szeretnénk egyedül hagyni a kertben vagy mert semmilyen kerttel és földterülettel nem rendelkezünk. Ezért gyakran megtörténhet, hogy hazaérkezésünket követően kellemetlen meglepetés ér a szőnyegen vagy a kanapén. És mindez nem csupán a kölyökkutyákat érinti. Miért vizelnek a lakásban a kutyák? Hogyan szoktassuk le kedvencünket erről a rossz szokásról?

 

Miért vizelnek otthon a kutyák

A kutya szobatiszta állat és egész biztosan nem az a célja, hogy a bepiszkolt és levizelt helységben tartózkodjon. Ezért a legtöbb esetben nem nehéz feladat tisztaságra tanítani a kutyát. Kezdetben türelmesnek kell lennünk, mivel mindez eltérő ideig tarthat a kölyökkutyáknál. Egyes kutyafajták gyorsan tanulnák, másoknak több időbe telik. Amennyiben a kölyökkutyája tócsával várja otthon, soha ne büntesse. A kölyökkutyákat gyakran kell sétáltatni és egyáltalán nem szándékosan pisilnek be.

A felnőtt kutyák esetében azonban más lehet az oka a bepisilésnek. A legtöbb esetben pszichikai szempont játszik nagy szerepet ebben. Azonban ha a kutyát gyakran és rendszeresen sétáltatja és ennek ellenére sem képes megtartani a vizeletet (mely leggyakrabban az idősebb kutyák esetében jelent problémát), keresse fel állatorvosát, aki megvizsgálja a kutyát és kizárhatja az egészségügyi okokat - vesebetegségek, kiválasztó rendszer betegségei.

Ha a kutya (annak ellenére is, hogy Ön rendszeresen sétáltatja) otthon végzi el szükségletét és például ruháit, személyes dolgait is levizeli, foglalkoznia kell ezzel a problémával és le kell szoktatni a kutyát erről a helytelen viselkedésről. A későbbiekben megemlítünk néhány módszert, hogyan szoktassuk le erről a kutyát. És ha egyetlen módszerrel sem jár sikerrel, javasolt felkeresni kutya pszichológust, aki megoldhatja a problémát.

Például Rudolf Desensky (közismert pszichológus) szerint, ha a kutya gyakran vizel gazdája ágyára vagy a lakás berendezéseire, a kutya jelöli a területet ha magára hagyjuk, mellyel azt nyilvánítja ki, hogy a gazdi távollétében Ő a ház ura. A kutya hasonló viselkedése leginkább arra mutathat, hogy a kutya nevelése túlzottan demokratikus. 

 

 

Hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy kint vizeljen

A kutya nevelését már kölyökkoruktól el kell kezdenünk. A siker alapfeltétele, hogy megtanítsuk neki ki az úr a háznál és hogy hallgatnia kell az utasításokra. Ebben nincs semmi rossz. Kedvencünk illő viselkedése mindkét fél számára kedvező lehet - mindkét fél megbízhat egymásban, melynek köszönhetően több időt tölthetünk kedvencünkkel és nem kell félnünk társaságba sem vinni a kutyát.

De ne kerüljük el a témát. A legelső feladat megtanítani a kutyát arra, hogy szükségleteit a szabadban végezze el. A kölyökkutyát gyakran kell sétáltatni olyan intervallumokban, mely megfelel a kutyának és az egyes sétáltatások között nem vizel be a lakásban. 

Egyes kynológusok állítása szerint követhetjük az alábbi szabályt: Ahány hónapos a kutya, annyi órát kellene kibírnia vizelés nélkül. Például ha a kutya 3 hónapos, 3 órát kellene kibírnia. Mindez azonban csak egy általános szabály, mivel az emberhez hasonlóan a kutya is egy élő lény, akinek szükségletei vannak. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy éves kutyának legalább 2 órát ki kell bírnia sétáltatás nélkül, valamint a teljes éjszakát.

Amint a kutya reggel felébred, a legideálisabb azonnal kiengedni a kertbe vagy kisétáltatni és utasítást adni, hogy pisiljen vagy kakáljon. Ha a kutya elvégzi szükségletét, azonnal dicsérjük meg és ne spóroljunk a dicsérettel. Jutalmazhatjuk valamilyen finomsággal és simogassuk meg - "nagyon ügyes kutya", stb. Rendkívül fontos, hogy alaposan megdicsérjük a kutyát. további segítséget nyújthatnak különféle kutya toalettek vagy spray-ek, melyeknek köszönhetően a kutya mindig ugyanarra a helyre vizel.

Pozitív hozzáállással kell tanítanunk a kutyát, hogy a szabadban vizeljen és ne a lakásban. Ez azt jelenti, hogy ne büntessük, ha a szőnyegre vizelt, de dicsérjük meg ha a szabadban végezte el szükségletét. Mivel gyakran megtörténik, hogy elveszti értelmét a kutya büntetése, ha távollétünkben a padlóra vizel és a büntetés órákkal később érkezett - a kutya nem hozza összefüggésbe a pisitócsát azzal hogy újsággal kapott a hátsójára.

 

5 lépés hogyan szoktassuk le a kutyát

  1. Ha a kölyökkutya (vagy felnőtt kutya akit szeretnénk leszoktatni a lakásba vizeléstől) felébred vagy evett, ideális idő arra, hogy megsétáltassuk.
  2. A kutyát mindig ugyanazzal az utasítással buzdítjuk, például "pisilj". Soha nem ordítunk rá.
  3. Ha elvégezte szükségletét, alaposan megdicsérjük és ha van rá lehetőség, jutalmazzuk valamilyen finomsággal.
  4. Soha ne büntessük a kutyát, ha távollétünkben a lakásba vizel - későn érkezik a büntetés és a kutya mindezt nem tudatosítja.
  5. Amennyiben a kutyát azon lapjuk hogy vizel a lakásban, ne büntessük, figyelmeztessük "nem szabad" vagy fujj" kifejezésekkel. Egyes kynológusok azt is javasolják, hogy hagyjuk figyelmen kívül a kutya hasonló viselkedését és ne büntessük szóbeli figyelmeztetéssel sem.

 

Ne büntesse a kutyát az otthoni vizelésért

Tapasztalt kynológusok és szakemberek sem javasolják a  kutya büntetését, ha otthon vizelnek. Ennek ellenére sem szabad elnéznünk a kutyának ezt a helytelen viselkedést. Mi tévők legyünk és hogyan reagáljunk?

Ha a hazaérkezését követően azt tapasztalja, hogy kedvence az előszoba padlójára pisilte ki magát, tegyen úgy, mintha misem történt volna. Mivel megtörténhet, hogy figyelemfelkeltés érdekében vizelt a padlóra (ilyen esetben el kell gondolkodnunk, nem szenved e kedvencünk a folytonos magánytól vagy pszichikai problémától). Ezért jobban teszi, ha nem veszi figyelembe a tócsát. Zárjuk be a  kutyát egy másik helységbe és amikor nem lát, akkor takarítsuk fel a bepiszkolt vagy levizelt padlót. Csak akkor engedje vissza, ha már nyoma sem lesz a tócsának.

Általánosságban, fontos a lakás tisztasága. Nagyon fontos, hogy eltávolítsuk a vizelet szagát is, mivel előfordulhat, hogy a kutya ismét levizeli a helyet, ahol érzi a vizeletszagot. Ez érintheti például a virágcserepeket vagy a szőnyegeket.

Segíthet "clicker" használata is

Ma már gyakran használnak elektromos nyakörvet és egyéb segédeszközöket a kutyák neveléséhez és képzéséhez. Gyakran a már kétségbeesett gazdiknak is segítenek. Elektromos nyakörv nem használható a kutya leszoktatásához az otthoni vizelésről, ugyanis nem lenne szabad otthoni környezetben büntetni a kutyát. Segíthet azonban úgynevezett clicker használata, mely ellenkezőleg, hangjelzéssel dicséri meg a kutyát és ezt követően jutalom érkezik különféle finomságok formájában - a kutya képzése "pozitív hozzáállással" (dicsérjük és jutalmazzuk a kutyát a helyes cselekedetéért).

Clicker segítségével megtanítható a kutyának, hogy szükségletét a szabadban végezze el. Egyes szakemberek szerint megerősíti a kapcsolatot a kutya és gazdája között, továbbá növeli a kutya önbizalmát. Clicker használatával a kutya sokkal gyorsabban tanul - már csak azért is, mert a clicker mindig ugyanazt a hangot adja ki (az emberi hangtól eltérően, mely többnyire hangulattól függő).

 

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ágyba pisilésről

A kutya és gazdája életében olyan kellemetlen helyzetek is kialakulhatnak, melyek megoldása nem egy könnyű feladat. Például ha a kutya a gazdi ágyára vizel és nap mint nap cserélni kell az ágyneműt. Elsősorban keresni kell ennek a kellemetlen helyzetnek az okát, mely szintén nem egyszerű - javasolt kikérni kutya pszichológus véleményét is.

Az okot individuálisan kell keresni - néha a kutya félelme lehet a legfőbb ok, egyes esetekben a dominancia vagy figyelemfelkeltés. Erről a problematikáról egy alábbi vélemény jelent meg az interneten: „Szinte minden nap levizelve találtuk a kanapén lévő párnát. Megtanultuk, hogy zárnunk kell az ajtót a nappaliba, ha hosszabb időre hagyjuk el a lakást. Ugatással és vonyítással verte fel a ház lakóit, amint bezártuk a nappali ajtaját és elhagytuk a házat. Rengeteget panaszkodtak a szomszédok. Ebben a legrosszabb, hogy mindezt csak akkor teszi, ha egyedül marad otthon, így azonnal nem büntethető. Csak akkor viselkedett így, ha egyedül maradt, egyébként a kanapé mellett van a saját fekhelye, ahol pihen és alszik.

Hasonló helyzetekben megoldást jelenthet, ha letakarjuk a kanapét például fóliával, így legalább megvédjük a kanapét. A továbbiakban viszont több időt kell szentelnünk házi kedvencünknek és türelmesen tanítani önállóságra. A távollétünk és kutya egyedül maradása közötti intervallumokat fokozatosan növeljük. A kutya biztos lesz abban, hogy sokáig nem marad egyedül otthon.

 

 

Ha a kutya örömében vizel

Egyes esetekben a kutya bepisilésének nem szomorkodás, magány vagy figyelemfelkeltés lesz az oka, hanem éppen ellenkezőleg, örömében vizel pl. az előszoba padlójára. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy ugrálással üdvözli Önt ha hazaérkezik és ugrálás közben bepisilhet. Próbálja megtanítani, hogy üdvözlés közben ne ugráljon. Ügyeljen arra, hogy ez esetben se fenyítse vagy büntesse a kutyát, de legyen türelmes és megértő.