Hívjon minket (Hé 9-17, Ke 8-16, Sze 10-18, Csüt-Pé 7-15)

Elektronikus láthatatlan kerítés - segítünk a kiválasztásban

Nem tudja leszoktatni a kutyát a szökésről? Ismét meglógott kedvence és Ön rémisztő szemekkel nézte, hogyan rohan vadállat után vagy hogyan szlalomozik az autók között az úttesten? Szerencsére nem történt baleset és kedvence megúszta egyetlen karcolás nélkül. Azonban ne feledje, hogy legközelebb balul sülhet el a dolog. Fél egyedül hagyni a kutyát a kertben, mert tönkre teszi a virágágyást vagy a termést? A megoldás elektronikus láthatatlan kerítés telepítése lesz.Hogyan működik és mi alapján válasszuk ki a megfelelő készüléket?

Ön is szereti kutyáját. Ennek ellenére javíthatatlan ami a kertből való meglógást illeti. Egyszer az egyik, másszor a másik szomszéd vezeti haza kedvencét és állandó figyelmeztetést kap, hogy ne hagyja kóborolni a kutyát. Ön azonban mindent megtesz ennek érdekében! Állandóan figyelmezteti, bünteti, tanítja, neveli... Kétségbeesetten keresi a következő megoldást, hogyan tarthatja kordában a kutyát. Szerencsére van erre hatékony és elegáns megoldás. Az elektronikus láthatatlan kutyakerítés egy kipróbált és jól bevált megoldás, mely számos kutyagazdi és kynológus számára nyújtott segítőkezet.

Elektronikus kerítés az összes kutya számára

Elektronikus láthatatlan kerítés használható kis-, közepes és nagytestű kutyák esetében is. Úgy lettek megtervezve és kialakítva, hogy például kisebb tacskó vagy nagyobb német juhász kutyát is a telek vagy kert határain belül tartsa.

A láthatatlan kerítés mindemellett nem okoz sérülést, nem káros sem a kutyára, sem Önre sem a családtagjaira való tekintettel. Korrekciós figyelmeztetések elvén működnek, néhány erősségi szinten. Egyáltalán nem hozható összefüggésbe a kellemetlen villanypásztorral, mely folyamatosan feszültség alatt van.

 

 

Hogyan működik az elektronikus kerítés

Hogyan is működik tehát a láthatatlan kerítés? Nagyon egyszerűen. Kulcsfontosságú szerepet játszik a szigetelt vezeték mely a telek vagy kert határai mentén fut végig. A vezeték leásható a földbe vagy vezethető a már meglévő kerítés mentén a föl felett. A vezeték mindkét vége az alapegységhez csatlakozik. További fontos elem a kutya nyakörvének vevőkészüléke, mely folyamatos összeköttetésben áll az alapegységgel. A vezetéken nagyon alacsony feszültség halad, mely ártalmatlan mind állatra, mind emberre nézve.

Ha a kutya közeledik a vezetékkel elkerített terület határaihoz, a nyakörv aktiválódik és hangjelzéssel figyelmezteti a kutyát. A következő figyelmeztetés rezgés formájában érkezik és amennyiben ez sem állítja meg a kutyát, a nyakörv elektrosztatikus  impulzust adagol. A minőségi láthatatlan kerítések esetében az elektrosztatikus impulzusok ereje állítható, így lehetőség van a megfelelő impulzusszint beállítására, melyre a kutya reagálni fog, azonban nem okoz neki fájdalmat. Egyúttal fontos megismertetni a kutyát az új eszközzel, továbbá végigsétálni a terület határain és figyelmeztetni hol a határvonal, melyet nem léphet át.

 

 

Az elektromos és elektronikus kerítések közötti különbség

A kutyák számára alkalmasabb elektronikus kerítés használata. Az előbbiekben már említettük, milyen elven működnek. Az elektromos kerítések egyszerű villanypásztorhoz hasonlóan működnek, azzal a különbséggel, hogy a vezeték alacsonyabb feszültség alatt van.

Elektromos kerítés használata csak kivételes esetekben ajánlott. Hasonló esetekben szükséges a vezetéket körbevezetni a területen, mely folyamatosan feszültség alatt áll. Amint a kutya megérinti a vezetéket gyenge áramütés éri, mely figyelmezteti, hogy nem mehet tovább. Ellentétben az elektronikus láthatatlan kerítésekkel, ahol szigetelt vezetéket kell körbevezetni a telken, mely érintésre nem ad áramütést és teljes mértékben biztonságos. A vezeték közelségében a kutya nyakörvének vevőkészüléke érzékeli a vezetéken haladó jelet és figyelmezteti a kutyát hangjelzéssel, rezgéssel vagy elektrosztatikus impulzussal.

Saját kategóriát képeznek a vezeték nélküli kerítések, melyek semmilyen vezetéket nem használnak,még szigetelt vezetéket sem. E termékek esetében a terület középpontjában elhelyezett alapegység bizonyos távolságban jelet sugároz és ezen a területen belül felügyeli a kutyát - a kutya ezt a területet nem hagyhatja el.

 

 

Miben segít az elektronikus kerítés?

Láthatatlan kerítés használata ajánlott, ha a kutya szökik a kertből, telekről vagy figyelmen kívül hagyja a gazdi utasításait és a kert olyan területeire is belép, melyre bejárása tilos. Konkrétan az alábbi esetekben ajánlott a láthatatlan kerítés használata: 

  • A kutya gyakran megszökik a kertből.
  • Gödröt kapar a kerítés alá.
  • Ugrál a kerítésre vagy átugrálja a kerítést.
  • Folyamatosan tönkre teszi a virágágyást.
  • Más kutya, vadállat vagy ember után szalad.

 

Mekkora méretű területig használható láthatatlan kerítés

Láthatatlan kutyakerítés használható a kisebb, városi magánházak kertjeinek bebiztosítására, továbbá a nagyobb földterületek elkerítése sem okoz problémát. A vezeték hossza függ a konkrét modelltől és márkától. Választható készülék, mely több 10 méter hosszú vezetéket tartalmaz, valamint láthatatlan kerítés, mellyel akár 2 kilométeres kerületű földterület is lefedhető.

A láthatatlan kutyakerítések típusai és márkái

Ma már rengeteg márkájú láthatatlan kerítés kapható a piacon, azonban csak néhány márka biztosítja a biztonságos működést, a hatékonyságot és a minőséget. A legismertebb és legjobb minőségű márkák közé tartozik a PetSafe, Pet at School vagy a Reedog.

  • PetSafe – már maga a termék neve is jelzi, hogy házi kedvence maximális biztonságban lesz, minden oldalról. Legfőbb előnyük a részletekig kidolgozott funkciók. Rendelkeznek láthatatlan kerítéssel kis-, közepes és nagytestű kutyák számára is. A készülékek minősége biztosítja a maximális biztonságot. További jellemzőjük a tartósság és ellenállóképesség.
  • Reedog - legkiválóbb minőségű cseh gyártmányú termék. Egyedülálló márka, mely láthatatlan kerítés és kiképző nyakörv kombinációja az egyben. A legnépszerűbb termék a piacon.
  • Pet at School – legnépszerűbb márkák egyike. A Pet at School láthatatlan kerítések a legszélesebb körű funkciókkal rendelkeznek a piactéren - több impulzusszint, állítható zóna.
  • Petrainer – alap felszereltségű láthatatlan kerítések - ár/minőség arány. Ezek a láthatatlan kerítések leginkább a kevésbé érzékeny és nagytestű kutyák esetében alkalmazhatók.

Az elektronikus láthatatlan kerítések terén további márkák is kaphatók a piacon, mint például: Canifugue, iTrainer, Dogtra vagy NumAxes 

 

Vélemények és tapasztalatok

Világos, hogy szinte senki sem vásárol olyan terméket, mellyel nincs tapasztalata és nem ismeri. Sajnos ismerősei és a szomszéd sem próbálta még ki, ezért erről az oldalról sem tud meg közelebbit. Szerencsére az interneten számos véleményt és tapasztalatot is találhat, ami a láthatatlan kerítéseket, hatékonyságukat és biztonságos használatukat illeti:

Felhasználói vélemény: „Az iTrainer márkával teljesen meg vagyok elégedve. Német juhászkutyánál használom és amíg el nem érte a 25 kg-ot, tökéletesen bevált. Mikor megnőtt, az impulzusok ereje már gyenge volt és szinte egyáltalán nem érzékelte a kutya. Az egyedüli probléma abban volt, hogy az impulzusok ereje nem növelhető. Pozitívan értékelem a készülék érzékenységét és a figyelmeztető zóna beállításának lehetőségét. A készülék sokkal érzékenyebb mint a drágább és nagyobb teljesítményű modellek. Összefoglalva, a készülék kiválóan megfelelt elvárásaimnak.“ - Heureka.cz ár-összehasonlító oldala.

Felhasználói vélemény: „Egy felnőtt bernáthegyi kutyám van, aki napi rendszerességgel tette tönkre a kert bokrait és fáit. Egy hete helyeztem üzembe az új Reedog márkájú láthatatlan kerítést és egy darab bokor sem hiányzik. Tökéletesen végzi feladatát.“ - Heureka.cz ár-összehasonlító oldala.

 

 

Vízállóság, a kutyák száma és további kritériumok

A megfelelő termék kiválasztásakor figyelembe kell venni a földterület méreteit, a kutya érzékenységét és a készülék funkcióit. Az egyes láthatatlan kerítések a technikai paraméterekkel, a csomag tartalmával és kiegészítőkkel eltérnek egymástól. A láthatatlan kerítések egyik fontos tulajdonsága a vízálló képesség. Némely vevőkészülékek ellenállnak az enyhébb esőnek vagy hónak, egyes modellek azonban víz alá is meríthetők. 

A láthatatlan kutyakerítések további tulajdonsága a vevőkészülékek tápegységének a típusa. Az olcsóbb modellek cserélhető elemmel lettek ellátva, míg a drágább készülékek akkumulátora újratölthető - hálózati töltő vagy USB segítségével. Amennyiben egyszerre több kutyát szeretne a kijelölt terület határain belül tartani, javasolt olyan termék használata, mely erre a célra alkalmas (ilyen esetben elegendő további vevőkészülék megvásárlása).

Egyszerű a láthatatlan kerítés telepítése?

A láthatatlan kerítés elhelyezése és telepítése nem percek kérdése, azonban egy délután alatt játszva elvégezhető. Attól is függ, hogy a vezetéket a már meglévő kerítésre szereli vagy leássa a földbe. Amennyiben a vezetéket a földbe szeretné helyezni, számolnia kell azzal, hogy maga a munka megközelítőleg 1 napot vesz igénybe - 400 m hosszú vezeték esetén.

Maga a készülék telepítése és üzembe helyezése már csak néhány percet vesz igénybe. A vezeték mindkét végét (mellyel körbekerítette a földterületet) csatlakoztatni kell az alapegységhez. Az alapegységen beállítható a zóna távolsága. Az utolsó feladat felhelyezni a kutyának a nyakörvet és a készülék készen áll a használatra. Mielőtt felhelyezi a kutyának a nyakörvet, javasoljuk a rendszer tesztelését.

 

 

 

Videó: Hogyan válasszuk ki a láthatatlan kerítést

 

 

Videó: Elektronikus kerítés akcióban