Hívjon minket (Hé 9-17, Ke 8-16, Sze 10-18, Csüt-Pé 7-15)

Alapvető parancs a kutya számára: az engedelmesség és a harmonikus együttélés kulcsa

 

Egy új kutya bekerülése a családba izgalmas esemény, de bizonyos felelősséggel is jár. Az egyik legfontosabb terület, amelyet egy új kutyával kell megtanítani, az alapvető parancsok. A megfelelő és következetes kiképzési módszerek biztosítják, hogy a kutya engedelmes és biztonságos legyen, és hogy harmóniában élhessenek együtt. Íme néhány alapvető parancs, amelyeket fontos megtanulnod és ismerned:

Ül

Ez az alapparancs az egyik első parancs, amelyet kutyájának el kell sajátítania. Amikor a kutya leül, akkor kontrollálja az impulzusait és tiszteletet mutat. Ez a parancs számos helyzetben hasznos, például pórázra kötéskor vagy etetés előtt. Az "ül" parancs tanításakor a jutalomfalat általában fontos szerepet játszik. Hozd magadhoz a kutyát, add ki a parancsot, és nyomd az ujjaidat a fenekére. Mutasd meg neki, hogy mit szeretnél tőle. Ezután természetesen add neki a jutalomfalatot, és dicsérd meg. Később hagyd abba a kezeddel való vezetést, és csak hívd, hogy "ül". Ebben a szakaszban mindig dicsérd és jutalmazd meg a kutyát jutalomfalattal.

Fekszik

A "feküdj le" parancs hasznos a kutya megnyugtatására, például állatorvoslátogatáskor.  Gyakorolja ezt az alapparancsot, miután kutyája megtanulta az "ül" parancsot. Mondja meg a kutyájának, hogy először üljön le, mondja ki a "feküdj le" parancsot, majd tegyen jutalomfalatot a szájához. Mozgassa a kezét a jutalomfalattal lefelé, hogy a kutya lefeküdjön. Ha a kutya a segítséged nélkül is fekve marad, következik a dicséret.

Gyere

A hívás az egyik legfontosabb parancs, amelyet kutyájának el kell sajátítania. A biztonságos hívás megakadályozhatja, hogy kutyája megszökjön, és megvédheti a veszélytől. Gyakorolja csendes környezetben, ahol semmi sem zavarja. Hívd a nevén, és add hozzá a parancsot. A tenyerébe rejtett jutalomfalat, amelyet a kutya aztán jutalomként kap, vagy a kedvenc játéka segíthet a parancs betanításában.

Marad 

A "maradj" parancs arra tanítja a kutyát, hogy maradjon a helyén, amíg nem mondja neki, hogy elmehet. Ez a parancs akkor hasznos, ha a kutyának a helyén kell maradnia, például amikor kinyitja az ajtót.  Először az "ül" paranccsal nyugtasd le a kutyát, majd add hozzá a "marad" parancsot. Sétáljon el néhány lépést. Ha a kutya várakozik, hívd magadhoz, és dicsérd és jutalmazd meg. Fokozatosan növelje a hívás távolságát és idejét. A kiképzés előrehaladottabb szakaszában menjen például egy sarok mögé, majd térjen vissza.

Hagyd

Néha előfordul, hogy a szőrmók olyan tevékenységbe kezd, ami nekünk nem tetszik. Ilyenkor használhatjuk a "hagyd" parancsot, amikor azt szeretnénk, hogy azonnal hagyjon abba egy tevékenységet. Hasonlóképpen használhatjuk a "fúj" parancsot is. Néha hasznos, ha a parancsot kiegészítjük az "engedd el" utasítással.

Helyedre

Hasznosnak fogja találni a "Helyedre vezényszót" parancsot is. Ezt a parancsot úgy taníthatja meg, hogy a kutyát egy előre meghatározott helyre (például az ágyra) küldi egy jutalomfalat segítségével. Amint a kutya belép a helyre, jutalmazza meg. Amikor ezt a parancsot tanítod, használj egy olyan gesztust is, amikor felemeled az ujjadat, és rámutatsz arra a helyre, ahová a kutyának mennie kell.

Fontos megjegyezni, hogy a kutyakiképzéshez türelemre, következetességre és pozitív megerősítésre van szükség. Ha a kutya nem ért meg vagy nem hajt végre egy parancsot, legyen türelmes, és próbálja meg újra. Soha ne alkalmazzon fizikai büntetést vagy durvaságot a kiképzés során, mivel ez nemkívánatos viselkedéshez vezethet, és károsíthatja az Ön és kutyája közötti bizalmat.

A megfelelően megtanult és elsajátított alapparancs megerősíti a kapcsolatot Ön és kutyája között, és lehetővé teszi, hogy harmonikus és örömteli együttélést teremtsenek.