Hívjon minket (Hé 9-17, Ke 8-16, Sze 10-18, Csüt-Pé 7-15)

Hogyan szoktassuk le a kutyát a harapdálásról

A kutya harapdálása természetes tevékenység. A harapdálásnak köszönhetően ismeri meg az egyes dolgokat és mindazt, ami környezetében felkeltette érdeklődését. Mi emberek ezt a tevékenységet kezünkkel, pontosabban tapintással végzünk. Azonban ha gyakran történik meg, hogy hazaérkezésünket követően szétrágva találjuk a papucsot vagy megrongálva a szekrényt vagy a kanapét, le kell szoktatnunk a kutyát erről a helytelen viselkedésről. Milyen módon érhető el mindez?

 

Miért imádják a kutyák szétrágni a dolgokat?

Hogy sikeresen leszoktassuk a kutyát kedvenc dolgaink szétrágásáról, elsősorban meg kell értenünk, mi motiválja őket. 

  • Ha a kölyökkutya harapdál – a kölyökkutyák esetében természetes, mivel ismerkednek a világgal. Egyesek játékból, mások azért mert nőnek fogai. Ragadjuk meg az alkalmat és szerezzük be kedvencünknek a legmegfelelőbb rágó és harapó játékot. Ilyen esetben nem neveljük a kutyát és nem tiltjuk meg neki az erre a célra kijelölt játékok harapdálását. Azonban amint befejezik a fogak a növést, el kell kezdenünk a kutya nevelését, mivel a későbbiekben mindez sajnos csak nagyobb adagnyi türelemmel vihető véghez.
  • Ha a kutya harapdál – a felnőtt kutyák számos okból kifolyólag harapdálhatják a dolgokat. Például megszokásból teszik mindezt és mi kölyökkorukban hanyagoltuk kedvencünk nevelését. Az ok az is lehet, hogy szomorkodik vagy egyedül maradt otthon és unatkozik, melynek következtében megrongálja a lakás bútorait vagy szétrágja a szőnyeget. Amennyiben Ön is felfigyelt már a kutya hasonló viselkedésére, el kell gondolkodnia, elegendő időt szentel e kedvencének.

 

 

Hogyan szoktassuk le a kölyökkutyát a dolgok szétrágásáról

Már említettük, hogy a kölyökkutyák nem csak játékból, hanem bizonyos időszakban a fogak növekedése miatt is szeretik szétrágni a dolgokat. Ezt az időszakot át kell vészelni és enyhíteni például rágókötelek vagy különféle harapó játékok használatával. Soha ne cserélje le a kutya szétrágott cipőjét, mivel Ön új cipót vásárolt magának és már a régire nincs szüksége. A kutya nem ismeri fel a kettő közötti különbséget. Ideális (a gyerekekhez hasonlóan, akiknek szintén nőnek a fogaik) a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóra tenni a harapó játékot, mivel a hideg rendkívül kellemesen hat a fogak növekedésére. A jutalomfalatok lefagyasztása szintén megoldás lehet a problémára.

Amint kinőnek házi kedvencünk fogai, el kell kezdenünk házi kedvencünk nevelését és leszoktatását az egyes dolgok szétrágásáról és harapdálásáról (kivéve az erre a célra használt játékokat). A nevelés során, a legtöbb esetben mi követjük el a legnagyobb hibát és nem neveljük a kutyát alaposan vagy gyakran elnézzük neki például már nem kellő dolog harapdálását. Ha azon kapjuk a kutyát, hogy az előszoba szőnyegét, az asztal lábát vagy kedvenc cipőnket rágja, azonnal figyelmeztessük egyértelmű parancsszóval, pl. "nem szabad" vagy "fúj". A fiatalabb kutyák esetében a nyak bőrét is meghúzhatjuk, amennyiben nem engedelmeskedik a parancsra. Ha reagál az utasításra, hívja magához a kutyát és dicsérje meg. Jutalmazza meg valamilyen finomsággal és ne féljen túlzásba vinni a dicséretet.

 

 

 

Hogyan szoktassuk le a felnőtt kutyát a harapdálásról

A probléma akkor jelentkezik, ha a kutya felnőtt korában is szétrágja a dolgokat a lakásban. A leggyakoribb ok, hogy szomorkodik vagy egyedüllétében unatkozik. Hatékony megoldás lehet, a kutya alapos megsétáltatása. Mielőtt elmegy otthonról vagy munkába kell mennie, vigye hosszabb sétára a kutyát, közben játsszon vele és alaposan futtassa meg. A cél, hogy kifárassza kedvencét és az Ön távollétében a legtöbb időt alvással töltse.

Továbbá tegyük az egyes dolgokat, melyek felkelthetik a kutya figyelmét, számára elérhetetlen helyre. Takarítsuk el a cipőket a cipőtartóba, ruhákat a szekrénybe, stb.) E helyett ajándékozzuk meg bármilyen rágójátékkal pl. rágókötéllel vagy csonttal, melyet könnyedén nem rág szét.

A fent említettek ellenére is előfordulhat, hogy a kutya néhány dolgot megrág. Azonban a hazaérkezését követően a kutya pihen vagy alszik a helyén. Ilyen esetben ne büntesse a kutyát. Szinte semmi értelme nem lesz, mivel a kutya nem tudatosítja, miért érte büntetés. Tegyen úgy, mintha misem történt volna.

Más a helyzet azonban, ha rajtakapja a kutyát, hogyan teszi tönkre a cipőt vagy a kanapét. Azonnal figyelmeztesse parancssóval pl. "nem szabad" vagy fúj". Ha a kutya teljesíti a parancsot és hallgat Önre, dicsérje meg és jutalmazza finomsággal. Mindig arról lesz szó, hogy a kutya megértse mi a helyes és mi a helytelen - mik azok a helyzetek, melyek büntetést indokolnak.

 

Hogyan szoktassuk le a kutyát a kéz harapdálásáról

A kutyák, gyakran a kölyökkutyák, kezünket is harapdálják. Amennyiben a harapás gyengéd és nem fájdalmas, nem kell azonnal kétségbe esnünk. Hasonló tapasztalatát osztotta meg velünk egy kutyagazdi: „Szeretném tudni, van e valamilyen rejtett jelentősége annak, hogy a kutyám gyengéden harapdálni kezdi a kezem, amint simogatni szeretném. Megsimogatom, majd lefekszik, a hátára fordul és bekapja a kezem. Nem harapja, csak a szájában tartja. Ha ismét megsimogatom, ismét ezt csinálja.“ Ebben az esetben egyértelmű, hogy a kutya szeret játszani és a gazdáját imádja.

A probléma akkor lép fel, ha a harapás már erőteljesebb és fájdalmat vagy sérülést is okozhat. Mindez nem mindenki számára lehet kellemes érzés és ha a kutya hasonlóan játszik pl. a szomszéddal is, könnyedén problémás helyzetbe hozhatja ezzel Önt is. Hogyan szoktassuk le tehát a kutyát a kéz harapdálásáról? Ebben egy másik kutyagazdi adott hasznos tanácsot: „Megtanítottam a kutyámat, hogy ha üdvözöl, nem szabad ugrálni a és harapdálnia. Egyszerűen figyelmen kívül hagytam addig amíg kiugrálta magát és idővel megtanulta, hogy ha találkozáskor nem fog ugrálni és harapdálni, nem fordítok neki hátat és viszonozom az üdvözlést.

A kéz harapdálása az egyes tárgyak rágásától abban különbözik, hogy Ön is jelen van a harapdálás során és azonnal figyelmeztetheti a kutyát. Nyugodtan felemelheti a hangját és erőteljesebb hanglejtéssel figyelmeztetheti kedvencét. Amint a kutya reagál és engedelmeskedik, jutalmazza és dicsérje meg.

A kutya leszoktatása a póráz harapdálásáról

Egész biztosan Ön is átélte, hogy a kutya sétáltatás közben a pórázt rágta. Hasonló viselkedés nincs a helyén és kipróbálhatja az alábbi módszereket:

  • Szájkosár – amennyiben a kutya rágja a pórázt vagy más dolgokat sétáltatás közben, szerezzen be neki szájkosarat. Ezzel ugyan megoldja a pillanatnyi problémát, azonban nem távolítja el a harapdálás okát. Kezdetben azonban nagy segítség lehet.
  • Egyértelmű utasítás – a jövőbeli együttéléshez a legjobban tesszük, ha leszoktatjuk a kutyát a póráz harapdálásáról. Megoldás lehet, sétáltatás közben lerövidítjük a pórázt a maximális szükséges hosszra, hogy a kutya ne tudjon hozzáférni és egyértelmű parancsot adni a kutyának, hogy a lába mellett haladjon "lábhoz". Ha ennek ellenére is megtalálja a módját, hogyan rágja a pórázt, figyelmeztesse "nem szabad" vagy engedd el".
  • Elfoglalni a kutyát – némely kutya számára természetes ha valamit hordozhat a szájában. Ezért lefoglalhatja a kutyát, pl. csonttal vagy valamilyen játékkal.
  • Rágás elleni póráz - további lehetőség ha a sétáltatáshoz, erre a célra kialakított, rágás elleni pórázt használ. A rágás elleni póráz csili tasakokkal rendelkezik, melynek köszönhetően kedvence gyorsan leszokik erről a rossz szokásáról.

 

 

Harapdálással a kiképzőtérre

A valódi probléma és kellemetlenség akkor jelentkezik, ha a kutya más kutyára vagy emberre támad és harap. Ilyen esetben már a legkomolyabban kell venni a kutya megnevelését. Ideális kikérni szakember véleményét és meglátogatni a kiképzőteret. 

Hasonló helyzetben nagy segítség lehet kiképző nyakörv használata is. A kutyakiképző nyakörvek egyszerű elven működnek - amennyiben a kutya nem teljesíti az Ön utasítását, az elektromos nyakörv figyelmezteti a kutyát - hangjelzés, rezgés, majd elektrosztatikus impulzus formájában. A kutya gyorsan összefüggésbe hozza a nyakörv működését a viselkedésével és mindez jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a képzést.