Hívjon minket (Hé 9-17, Ke 8-16, Sze 10-18, Csüt-Pé 7-15)

A kutya leszoktatása a megszökésről

Soha nem fogja megtanulni a kutya. ismét meglógott a kutya és Ön rémisztő szemekkel nézte, hogyan rohan vadállat után vagy hogyan szlalomozik az autók között az úttesten. Sétáltatás közben más kutya vagy más állat után rohan el, nem reagál a visszahívásra és már nem tudja mi teendő legyen? Kedvencünk folyamatos szökése veszélybe sodorhatja nem csak a saját, de más állat vagy járókelő életét is.

 

Pontosabban azokra a helyzetekre gondolunk, mikor négylábú barátunk valamilyen balesetet okoz. Sajnos a bíróságot hidegen hagyja, hogy a kutya gazdája nem tudott a kutya megszökéséről, aki később valamilyen balesetet okozott. Mindig a kutya gazdája felelős, hogy merre csatangol kedvence és nem okozott e bármilyen problémát. 

De ne fessük az ördögöt a falra. A tény, hogy a kutya megszökése rendkívül kellemetlen minden kutyagazdi számára. A kutyák gyakran ösztönösen viselkednek, pl. ha eszeveszetten rohannak el más kutya vagy vadállat után és nem reagálnak a visszahívásra. Más kutyák rendszeresen hagyják el a telket vagy a kertet, amint gazdájuk elmegy otthonról. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy a kutya folyamatosan próbálkozik a szökéssel és minden áron át akar jutni a kerítés túloldalára. Egyes esetekben a kerítés átugrása sem jelent problémát vagy kisebb-nagyobb gödör kiásása, melyen keresztül meglóghat.

 

Módszerek, hogyan szoktassuk le a kutyát a szökésről

A kutya megszökésével már szinte az összes kutyagazdi találkozott. "Volt egy nyugodt bokszer kutyám, akinek az egyedüli rossz tulajdonsága volt, hogy gyakran elcsavargott. Ez viszont probléma volt, ugyanis közvetlen a főút mellett laktunk és egy napon sajnos tétlenül kellett végignéznünk, hogyan gázolja el az autó. Szerencsére nem szenvedett komolyabb sérülést. Ennek a szerencsétlen esetnek az egyedüli pozitívuma volt, hogy a kutya többet nem szökött meg, teljesen leszokott a meglógásról."- írta le véleményét Mária az egyik fórum oldalon. 

Egyes kutyagazdik különféle módszerekkel próbálkoznak a kutya megszökésének pillanatában, például finomságokkal próbálják visszacsalogatni kedvencüket. "Amint elkiáltom magam a "piskóta" szót használva a kutyám azonnal visszaszalad hozzám és várja a jutalmat, ugyanis imádja a piskótát." - írta Zsolti egy következő hozzászólásban.

Vannak azonban olyan helyzetek is, ahol sem jutalomfalat és semmiféle finomság sem segít a kutya megállításában. Számos esetben a kutya megbüntetése sem hoz kielégítő eredményt és a későbbiekben újból megkísérli a szökést. "Már szinte minden kipróbáltunk. Semmi sem segít. Amint vad van a közelben és megérzi a szagát, azonnal elrohan, néha a pórázzal sem tudom visszatartani." - mondta el Tamás.

Le lehet szoktatni a kutyát a szökésről!

Ma már van arra lehetőség, hogyan szoktassuk le kedvencünket a folyamatos szökésről, legyen szó más kutyáról vagy vadról. A megoldás elektromos kiképző nyakörv vagy elektromos kerítés használata. Egyre több kutyatulajdonos és tapasztalt kynológus használ hasonló készüléket, mellyel kordában tartható a kutya ösztönös viselkedése. Ugyanis sokkal hatékonyabban működik, mint bármilyen parancs vagy utasítás, melyre a kutya nem hallgat. 

A szökést megakadályozó kutyanyakörvek elektromos nevelő és kiképző segédeszközök csoportjába tartoznak. Már az elején meg kell említenünk, hogy teljes mértékben biztonságos eszközről van szó, mely nem ártalmas sem a gazdára, sem a kutyára való tekintettel. Semmilyen mértékben nem a kutya kínzásáról van szó. A szökést megakadályozó elektromos nyakörvek egyszerűen működnek -  amint a kutya elrohan és nem hallgat a gazdája utasítására, távvezérlő segítségével aktiválható a kutya nyakörve, mely hangjelzéssel figyelmezteti a kutyát. Amennyiben a kutya nem reagál a hangjelzésre, használható elektrosztatikus impulzus, mely már hatékonyabban figyelmezteti a kutyát, azonban nem okoz fájdalmat. 

Az elektromos láthatatlan kerítés hasonló elven működik. Azzal a különbséggel, hogy nincs szükség a kutyagazdi jelenlétére. Így a kutya felügyelet alatt tartható akkor is, hogy egyedül marad otthon vagy a kertben. Mindez nagyon egyszerű. A kutya nyakörvén egy vevőkészülék található, mely távoli összeköttetésben áll az adóegységgel. Az elektromos kerítések fontos alkatrésze a szigetelt vezeték, mely elkeríti a földterületet (elhelyezhető a meglévő kerítés mentén a föld felett vagy a földfelszín alá is ásható). Mivel ez a vezeték láthatatlan - amennyiben a földbe lett ásva - ezért láthatatlan kerítésnek is nevezik. A vezetéken keresztül nagyon alacsony feszültség halad, nem veszélyes sem az emberre, sem a kutyára.

Mi történik akkor, ha a kutya átlépi a kijelölt területet? A gyakorlatban mindez úgy működik, hogy amint a kutya megközelíti a vezetékkel elkerített terület határait, a nyakörv vevőkészüléke hangjelzéssel figyelmezteti a kutyát. Amennyiben a hangjelzés nem elegendő és tovább folytatja útját, a nyakörv impulzussal figyelmeztet. A kutya idővel megtanulja, hol a határ és meddig mehet, hogy a nyakörv ne aktiválódjon. Összefüggésbe hozza a nyakörv működését a terület határaival.

Miben nyújthat segítséget a kiképző nyakörv vagy a láthatatlan kerítés?

  • megtanítható a kutya póráz nélküli sétáltatása, a kutya visszahívása és alap utasítások teljesítése ("állj", "lábhoz", "hozzám", "vissza", "maradj", "vissza"...),
  • leszoktatható vadállat vagy más kutya indokolatlan kergetése,
  • a kutya leszoktatható a nem kívánt és helytelen viselkedéséről: ugrálás a vendégekre vagy járókelőkre, gödrök ásása, nem kívánt ugatás vagy üvöltés, alom felfalása, stb.,
  • precízen betanítható a kutyának számos olyan cselekedet, melyet végre kell hajtania (professzionális kutyaképzés esetében) és melyet eddig pórázon végzett,
  • megakadályozható a kutya megszökése, a kerítés átugrálása vagy aláásása.

 

Hogyan használjuk a kerítést és a nyakörvet a szökés ellen?

Elektromos kerítések esetében nagyon fontos betartani a sorrendet, ami a hangjelzés és elektrosztatikus korrekciókat illeti. A kutya gyorsan megtanulja, hogy az impulzus korrekciót hangjelzés előzi meg és rövid idő elteltével már bőven elegendő lesz hangjelzés használata a kutya visszatartásához. 

A minőségi elektronikus nyakörvek teljes mértékben biztonságosak mind a kutyára ,mind a gazdára való tekintettel. Egyes modellek használhatók esőben és hóban is. Az egyszerre több kutyával rendelkező kutyatulajdonosok olyan készülékek közül is választhatnak, ahol egyetlen távvezérlő segítségével egyszerre több nyakörv is vezérelhető - praktikus megoldás. 

Nézzük meg tehát, hogyan működik a nyakörv a gyakorlatban. A kutyának felhelyezte a nyakörvet, a kezében tartja az adókészüléket (távvezérlő) és sétáltatni viszi a kutyát. A kutya meglátja pl. a vadat és kezdődik az eszeveszett rohanás a vadállat után. Nem hallgat a visszahívásra. Nyomja meg a távvezérlőn a hangjelzést aktiváló gombot. A nyakörv vevőkészüléke hangjelzéssel azonnal figyelmezteti a kutyát. Ha nem reagál és tovább szalad, nyomja meg az impulzus korrekció gombját. Erre már fel fog figyelni. A kutya megtanulja, hogy hangjelzés után érkezik az impulzus és a következő alkalommal már elegendő lesz hangjelzés használata.

Elektronikus kerítések használata szintén rendkívül egyszerű. Elegendő telepíteni a vezetéket és felhelyezni a kutyának a nyakörvet. Minden automatikusan működik. További információért tekintse meg az alábbi videót.